Görme Yeteneği
Görme yetenegi, köpekler arasinda irktan irka farklilik gösterir, zira gözlerin kafadaki yeri, irka göre degisir. Yassi yüze sahip köpeklerde optik açi 8°, kurda benzer yüze sahip olanlarda 15-25°, Spaniel Cocker ve Greyhoundlarda ise 80° civarindadir. Bu yapinin davranis üzerine etkisine örnek olarak; genis görme açisina sahip bir köpegin, etrafi çok rahat görebileceginden dolayi, kalabalik ortamlarda çabucak dikkatinin dagilmasi verilebilir. Bu nedenle, böyle köpekler daha izole ortamlarda, daha iyi egitilirler. Desmond Morris , bir av köpeginin, itaat yarismasi esnasinda, seyirciler arasindaki bir kadinin sapkasindaki kus tüyünü fark edip, ferma durusunda kaldigina sahit oldugunu belirtmistir.
Gözdeki optik sinire ait fibrillerin çapraz olmasi, yan görüs açisi için önemlidir. Insanda bu fibrillerin yarisi, köpek ve kedilerde ise üçte ikisi çaprazdir. Bu nedenle, köpek ve kediler insandan daha iyi yan görüs açisina sahiptir. Yine fibrillerin bu özelligi sayesinde bir çoban köpegi bir kilometre mesafeden hareketli nesneleri seçebilmektedir. Zaten köpekte iletisimin bir kismi bu görsel sinyallerle yapilmaktadir.
Insanda görme merkezi, konlarin yogun olarak bulundugu, ancak rodlarin bulunmadigi fovea adı verilen bölgedir. Bu bölge köpeklerde de bulunur, ancak renkli görmeyi saglayan kon yogunlugu daha azdir. Dolayısıyla renkleri daha az algılarlar.
0 yorum:
Yorum Gönder