çitaları koruyan kangallar

Çitaları, Afrika'ya götürülen Sivaslı kangal köpekleri koruyor
30 Aralık 2007 Pazar 23:30
Namibyalı yerliler tarafından sürülerine saldırdığı için öldürülen ve nesilleri azalan dünyanın en hızlı hayvanı çitaların imdadına, Sivaslı kangallar yetişti.

SİVAS -Namibyalı yerliler tarafından sürülerine saldırdığı için öldürülen ve nesilleri her geçen gün azalan dünyanın en hızlı hayvanı çitaların imdadına, Sivaslı kangallar yetişti.

Hayvan sürülerinin başında durarak çitaların sürüye yaklaşmasını engelleyen kangallar, böylece nesli tükenmekte olan çitaları yerlilerin hedefi olmaktan da kurtarıyor.




'Çita koruma projesi' kapsamında Amerika'dan Afrika'ya götürülen kangallar, çitaların en önemli koruyucusu oldu. Saatteki hızı 127 km'ye kadar çıkabilen çitalar yeryüzünün en hızlı hayvanı olarak biliniyor. Son derece çevik olan çitalar, sadece iki saniyede 70 km hıza ulaşıyor. Afrikalı çitaların en büyük düşmanı ise yerli halk. Yaşayabilmek için zaman zaman yerli halkın hayvan sürülerine saldıran çitalar, tuzaklar ve tüfeklerle öldürülüyor.

Yaratılış harikası bu hayvanların neslinin tükenmesinin önlenmesi için 1994 yılında 'Çita Koruma Projesi'nin hayata geçirilmesine öncülük eden Amerikalı araştırmacı Lauro Marker, proje kapsamında, Amerika'dan Namibya'ya Türkiye kökenli kangal köpekleri götürdü. Kangalların görevi, çitaların neslinin devam etmesini sağlamak. Çitalar, kangallardan korktuğu için hayvan sürülerinin yanına bile yaklaşamıyor. Dolayısıyla yerli halkın tuzak ve tüfeklerinden de uzak duruyor. Dünyanın her yerinden kangal köpeği siparişi verildiğini belirten Kangal yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, bu köpeklerin çevikliği ve güçlü oluşuyla tanındığını söyledi. Yıldız, "Kangallara vahşi hayvanın yaklaşması çok zor. Bütün hayvanlar, kangallardan ürker" dedi.

0 yorum:

Copyright © 2008 - hayvanlar vadisi & manzaralar - is proudly powered by Blogger
Blogger Template