Kafkas Çoban Köpeği



Adın kaynağı ve alt türleri

Kafkas çoban köpeği, Gürcüstan doğasının gurur kaynaklarından biridir. Bu köpek cinsi, en eski çağlardan bu yana Gürcü doğal hayatının ayrılmaz bir parçası, Gürcü insanının yakın dostu ve yaşamının sadık yoldaşıdır. Bu köpek cinsinin doğal yaşam alanı yalnızca Kafkasyada’dır ve bundan dolayı bu cins “Kafkas çoban köpeği” olarak adlandırılmıştır. Bu ad, bu köpek cinsine Ruslar tarafından verilmiştir. Ancak bu cins, tek tür değildir. Kafkas çoban köpeği, Gürcü çoban köpeği, Azerbaycan çoban köpeği, Dağıstan çoban köpeği ve benzeri alt türlere ayrılır. Gürcüstan coğrafyasında iki tür çoban köpeği bulunmaktadır. Kazbeg veya Gürcü dağ köpeği (kısa tüylüdr) ve Kafkas köpeği (uzun tüylüdür). Kafkas çoban köpeği, Uluslararası Kinoloji Derneği tarafından 1996 yılında tanınmış ve kabul edilmiştir.

İşte 2 aylık bir yavru... varmı böyle köpek....



Kafkas çoban köpeğinin ortaya çıkışı

Bilim insanları, bu köpek cinsinin ortaya çıkışını Büyük İskender’in Kafkasya seferiyle ilişkilendirmektedirler. Anlatılara göre Büyük İskender’in seferlerinde öncü olarak savaşçı köpekler bulunuyordu. Kafkas çoban köpeği, bu köpekler ile yerli köpeklerin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Genetik açıdan ise, bilim insanları, Gürcü çoban köpeğini Tibet köpeğine yakın bulmaktadırlar.

Özellikleri

Gürcü çoban köpeği, iri yapılı ve kaba görünüşlü bir hayvandır. Uzunluğundan bağımsız özel yapısıyla soğuğa ve sıcağa karşı koruma sağlayan sık tüyleri vardır. Bu türün başta gelen özelliği, hayvanları ve çevreyi beklemesidir. Bu bekleme özelliği, Gürcü çoban köpeğinde hayli gelişmiştir. Bu cins, çevreyi iyi öğrenme, yapacağı işi iyi algılama ve hizmet etme özelliklerine sahiptir. Kafkas ve Gürcü çoban köpeği arasında dış görünüş açısından, tüylerin uzunluğu, baş yapısı, bacak yüksekliği, kulak kesme yöntemi açısından büyük fark vardır. Bununla birlikte bu iki cins huyları açısından birbirlerine benzemektedirler. Her an tetikte olma, dikkat kesilme, güçlü koruma içgüdüsü, Gürcü çoban köpeğinin olduğu gibi Kafkas çoban köpeğinin de temel özellikleridir. Kafkas çoban köpeği, yabancılara karşı saldırgan, ama sahibine ve yakınlarına aşırı bağlı, yumuşak ve sevgi doludur. Özellikle çocuklara karşı yumuşak ve koruyucudur. Tarlada çalışmakta olan anne ve babanın Kafkas çoban köpeğine bebeklerini güvenle bıraktıkları, köpeğin bebeği her türlü tehlikeye karşı koruduğu yaşanmış deneyimlerden hareketle sıkça anlatılır. Kafkas çoban köpeği, her zaman iyi bir yoldaştır. Özel koruma şartları istemez ve soğuk iklime karşı dayanıklıdır.


(alıntı)

0 yorum:

Copyright © 2008 - hayvanlar vadisi & manzaralar - is proudly powered by Blogger
Blogger Template